De kracht van oprechtheid en verbinding

Midden in de nacht zit ik aan tafel tussen halfvolle glazen.
Na te genieten, in stilte.

Eerst wilde ik het niet vieren.
Gaf mezelf een schop onder de kont: het leven moet je nú leven.
Hoe dan? Wat vind ik leuk? Hóe wil ik mijn verjaardag vieren?
Eigenlijk wist ik het wel: met vriendinnen, eten, drank en goede gesprekken, verder niets.

Zo simpel was ook de uitnodiging:
Kom vanaf 18:00. Neem geen cadeau mee, maar een gerecht én het antwoord op de volgende vraag:

Stel je voor; de wereld ligt voor je open zoals toen je twintig was. Alles kan, alles mag, er is tijd, er zijn geen verplichtingen of verantwoordelijkheden én je hebt je leeftijd, het lef en de ervaring van nu.
Wat zou je dan gaan doen, gaan ontdekken?
Of anders gezegd: Wat laat je nu liggen? Welk gedeelte van je ligt nu op de plank en zou je best nog wel eens af willen stoffen als je zou durven?

Als ik ’s middags de tafel dek vraag ik me af: waarom moet ik nu weer zo’n vraag stellen, kan het niet wat luchtiger?

Die avond zitten we met twaalf dames aan tafel. Niet iedereen kent elkaar, ietwat onwennig nog. Ok… Face the music… Ik haal diep adem en begin voorzichtig; ik zeg hoe blij ik ben dat iedereen er is, stel iedereen aan elkaar voor. En begin te vertellen over wat ik nog wil doen…

Hilariteit, enorme lachsalvo’s. Ik leg uit, beantwoord vragen én voel me licht, blij. Geniet van het gesprek, de humor en de herkenning.
Er volgen elf mooie, soms verdrietige maar stuk voor stuk inspirerende verhalen.
In de dagen erna wordt er nog flink wat geappt.

Het werd me duidelijk hoe belangrijk het is om af en toe over je eigen angsten en schroom heen te stappen. Je verhaal te delen, je open te stellen, ook als je niet direct durft. Soms heb je anderen, oprechtheid, verbinding en wat drank nodig om weer een stapje verder en tot andere inzichten te komen.

Ik wens jou ook zo’n verjaardag toe,
Hartelijke groet,
Inge-Lize

P.s. Wat is jouw antwoord op mijn verjaardagsvraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *