blog: voor reflectie en tips

Een inspirerend goed voornemen

Buiten dansen de herfstbladeren onstuimig over het terras. Binnen praten collega’s gemoedelijk door elkaar. Ze werken bij een organisatie waar ik graag voor werk, een bedrijf dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uitgevonden lijkt te hebben. Zo schuift er voor de eerste keer een Syriër aan bij mijn workshop.

Tijdens de workshop vertel ik over stresspreventie en de vijf goede gewoontes. Energieke mensen hebben vijf goede gewoontes die zorgen voor balans in je leven. Ik vraag de groep hoe ze scoren.

Aan tafel komt een subtiel krachtenspel op gang. Ik doe mee. Spoor mezelf aan om verder dan een sociaal wenselijk antwoord te komen. Ik kijk naar de vragen alsof ze nieuw voor me zijn.

Hoe scoor ik zelf de laatste maanden op de vijf goede gewoontes? Leef ik gezond, maak ik tijd voor inspiratie, maak ik contact met anderen, zoek ik rust en verstilling? En kijk ik af en toe nog in de spiegel om me af te vragen waar ik helemaal mee bezig ben?

Bij tijd maken voor inspiratie, val ik stil. Ik denk aan de afgelopen weken maar tast in het duister. Inspiratie, het gevoel van flow en lichtheid ontbreekt. Er zijn hooguit wat momenten die half meetellen; knutselen met de kinderen en een onverwacht museumbezoek.

Ik geef mezelf een vijf en de dag erna denk ik kritisch na over mijn inspiratiebronnen. Wat mis ik eigenlijk?

Het is de verrassing van iets nieuws, dat mis ik. Iets dat me boeit en uitdaagt. Zoals leren 3D printen of een nieuwe plek in de stad ontdekken. Momenten waarop ik mezelf verwonder en even verlies in de tijd.

Tijd voor actie… ik schrijf me in voor een vervolgopleiding die al een tijd op mijn lijstje staat. Dit voorjaar volg ik de derde masterclass van dr. Nick Blaser over ik-grenzen. Een onderwerp dat me mateloos boeit en wat ik al een lange tijd gebruik in mijn werk.

Hoe het er verder precies uit gaat zien weet ik nog niet, maar de komende weken heb ik ‘inspiratie’ uren geblokt in mijn agenda. Geen verplichting maar wel de ruimte. Even niet effectief bezig zijn, maar lummelen, nieuwe wegen bewandelen. Ontdekken en opladen.

Blijk ik toch zomaar eens een goed voornemen te hebben.

En jij?

Herken jij de reflex om op de automatische piloot te schieten bij de vraag of je goed voor jezelf zorgt?

Het eerlijke antwoord dat ik te weinig tijd maak voor inspirerende dingen, vond ik behoorlijk confronterend. Je bent toch al lang blij dat je alle ballen in de lucht weet te houden? Laat staan dat je ruimte hebt om erbij stil te staan of je dat ook nog goed doet.

Enfin, je bent altijd welkom voor een goed gesprek als het tijd is voor wat kritisch zelfonderzoek in het nieuwe jaar.

Hartelijke groet,

Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie

Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Bereid je voor op de eindejaarssprint.

“Vrijdag 13?”
“Kan niet; kerstdiner van kantoor.”
“Week daarna dan?”
Mijn lief en ik proberen een datum te prikken voor een afspraak met vrienden…

Mismoedig bladeren we door onze agenda’s, nog zeven weken te gaan in 2019.
Werk en privéafspraken stapelen zich weer op.
En voor je het weet zit je weer volop in de eindejaarssprint.

Bereid je voor op die slopende eindejaarssprint.
Samen met je team.

Juist als je denkt dat daar geen tijd voor is, moet je er tijd voor vrij maken.

Zodat je straks, met een compléét team bij het kerstdiner aanschuift.
Zónder bekaf te zijn.

Je team houdt het vol in december als je zorgt voor relativerende humor. Als je zorgt voor een gevoel van sámen ervoor gaan. Als je zorgt dat ieder de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen welzijn en energieniveau.

De workshop ‘omgaan met spanning en stress in december’ geeft jou hiervoor de handvaten en zorgt voor een prettige interactie in het team.

Verwacht:
* Veel interactie, beetje theorie
* Inzicht in de vijf goede gewoontes van energieke mensen
* Bewustwording van eigen gedrag
* Weten hoe je erger voorkomt
* Een constructief teamgesprek

Workshop:
* Duurt twee tot drie uur
* Geschikt voor groepen vanaf 6 personen
* Kan in de vaste trainingslocatie “Kruithuis aan de Amstel” of op locatie gegeven worden

Bel of mail me voor meer informatie over dit perfecte eindejaarskado voor je team en jezelf om energiek het jaar af te sluiten.

Inge-Lize
Stresspreventie en burn-out-interventie

Het Kruithuis aan de Amstel ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Vermijd je overdrive.

Vlekkeloos georganiseerd. Overzicht en structuur in alles wat langs schiet op het beeldscherm. We zitten achter zijn laptop aan mijn grote tafel.

Enkele maanden geleden belde hij mij omdat hij slecht sliep. Werd nachten achter elkaar om 04:00 uur wakker, ging ‘aan’ en kon daarna niet meer in slaap komen.

Op het eerste gezicht is hij zo’n man waarvan je denkt: die redt zich wel. Tijdens het intakegesprek kijkt hij me doordringend en energiek aan, peilend of ik wel voldoende tegenwicht kan bieden. Een autonome control freak, zo omschrijft hij zichzelf. Financieel zo goed als onafhankelijk. Met zijn gezin op één.

Vandaag praten we over hoe hij zijn zaken organiseert. Hoe hij grip en overzicht houdt op zijn werk met hulp van Trello, een digitaal prikbord. Het ziet er goed uit, overzichtelijk, duidelijk, up-to-date. Er is weinig aan toe te voegen. Ik leun achterover en staar naar het beeldscherm, er is iets…

Meerdere keren spraken we over zijn valkuil: het moment waarop hij té gefocust raakt. In deze overdrive gaat hij recht op het doel af, is niet langer in contact met de mensen om hem heen, is niet langer in staat om tot creatieve oplossingen te komen. Wat overblijft is een gevoel van eenzame verantwoordelijkheid.

Nu ik naar zijn dagelijkse dashboard staar, realiseer ik me dat dit dashboard alleen maar bijdraagt aan deze ongewenste bewustzijnsvernauwing. Nérgens zie ik iets dat hem herinnert aan het leven buiten werk. Niets herinnert hem aan zichzelf of zijn gezin.

Als je iets heel belangrijk vindt, verdient het toch een plek?
Misschien wel júist op een takenlijst.
Om die takenlijst in perspectief te plaatsen.
Om je eraan te herinneren hoé je je takenlijst uit wil voeren.

We praten verder, de laptop staat vergeten op tafel. Aan het einde voegt hij een foto toe aan zijn dagelijkse dashboard. Een foto die hem herinnert aan hoe hij wil zijn. Altijd en overal. In contact met zichzelf en de mensen om hem heen.

Het is een begin.

Inge-Lize
Stresspreventie en burn-out-interventie

Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Blijf ontspannen na de vakantie, maar hoe???

Het einde van de wereld bereikten we te voet. Ooit woonde hier een visser, nu slapen wij er bij het geruis van de zee. Geen wifi, bereik of elektriciteit. Wel een hangmat, steiger en twee kano’s.

Vertraging komt vanzelf als er zo weinig is wat je aandacht opeist. Dagen zonder plan vulden zich met zwemmen, vissen, lezen, knuffelen, kletsen en sterrenkijken. Diepe ontspanning, enkel onderbroken door enorme kakkerlakken onder de douche…

Nu ik weer aan het werk ben, lijkt het een andere wereld. Mijn dag is weer gepland, mijn mobiel opgeladen en binnen handbereik.

Vanmorgen hoorde ik mezelf tegen de kinderen roepen: “Stop met ruzie maken. Nú je tandenpoetsen!!” Dat klonk een stuk minder relaxed dan ik me had voorgenomen op die steiger.

En jij?
Wat nam jij je voor in je vakantie?
Daar in de lome avondwarmte?
Vaker stilstaan?
Meer tijd voor jezelf?

En?
Lukt het?
Minder hard gaan?

Voor je het weet, ga je weer als vanouds.
Wil je minder stress, meer bezieling, minder vermoeidheid?
Wil je het anders maar weet je niet hoe? Ik zoek mensen die hierover willen sparren. Out of the box, zonder verplichtingen. Eenmalig kan je me mailen voor een vrijblijvende afspraak.
Mail me nú en wij hebben een win-win situatie. Jij krijgt overzicht en handvaten, mij help je met input voor het verbeteren van mijn dienstenaanbod, fair deal toch?

Ik hoor graag van je,
Hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Tips voor als je geen rust meer kan vinden vlak voor je vakantie

Gniffelend springen we samen terug in bed. Een gestolen moment om zeven over acht op een doordeweekse dag.

“Lekker geslapen?”
“Mwah, onrustig gedroomd.”
“Heb jij het hotel in Cuiaba gemaild?”

We kruipen in elkaars armen, het dekbed zacht en warm om ons heen. Het lukt niet om mezelf eraan over te geven. Zondagmiddag vliegen we naar Brazilië en mijn gedachten gaan maar door… Mijn lief zegt: “Gek hoe dat werkt. Dat je op een gegeven moment geen rust meer kan vinden.”

We stappen uit bed. Geen rust vinden is typerend voor de rode zone. Het moment waar stress in de weg gaat zitten, het je functioneren belemmert.

De laatste weken liep de spanning langzaam op. Naast mijn normale werkafspraken waren er bezoekjes aan zorginstellingen voor mijn demente moeder. Maakte ik me ook zorgen over puber die aankoerste op weer blijven zitten. Interviewde ik klanten om mijn marketing te verbeteren. Zat ik regelmatig in het ziekenhuis met mijn jongste die niet goed hoorde. Schreef ik tussendoor mijn blogs. Maakten we het huis klaar voor vrienden die hier logeren tijdens onze vakantie. En was de eindejaarsbarbecue van de klas van onze middelste bij ons.

Dat het me te veel wordt, merk ik het eerste aan voor mij typisch gedrag: ik drink veel koffie, erger me snel, slaap slechter, neem nergens de tijd voor en wil allés direct aftikken.

Toen ik ’s morgens weer moe en gemangeld m’n bed uit kwam, was ik er klaar mee. Hier moet een einde aan komen.
Practice what you preach.

Ik begin de dag weer met yoga, drink één kop koffie per dag, doe ’s middags een powernap en ik sport twee keer per week.
Allemaal dingen waar ik geen tijd voor heb en die ik geschrapt had…

De onrust is niet zomaar uit mijn lijf; ik slaap nog onrustig maar ik voel me beter, minder gestresst. En ik denk weer na voordat ik tot actie overga.
Het is bijna tijd om op vakantie te gaan en écht te ontspannen.

Hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Stress voorkomen? Zo krijg je rust en overzicht…

Tevreden knoop ik de vuilniszak dicht, bekijk de strakgerolde t-shirts in mijn kast en ben blij. Het was een rigoureuze opruimactie á la Marie Kondo.

Het duurde jaren voordat ik me over mijn aversie tegen deze opruimgoeroe had heen gezet. Lees verder Stress voorkomen? Zo krijg je rust en overzicht…

Vijf anti-phubbing-tips voor wanneer ook jouw kind gaat praten tegen de keukenkastjes

De jongste loopt rond etenstijd de keuken in. Ik kijk op van een half beantwoorde mail, hoor hem van wal steken over de zandbak en type weer door. Hoor iets over een huis, tunnels en reageer met “hahum, fijn hoor.”

Lees verder Vijf anti-phubbing-tips voor wanneer ook jouw kind gaat praten tegen de keukenkastjes