‘Stop Inge-Lize, stop’, denk ik…

Schotse hooglanders, zilverreigers en wuivend riet. Verder is er niets op dit eiland, zelfs geen wifi in ons vakantiehuisje. De eerste avond hang ik met mijn puber voor de houtkachel, wifi-loos samen te zijn.
Ik geniet, hij baalt en we eindigen met dikke ruzie.

De tweede avond vraagt puber zich opnieuw af waarom we in vredesnaam op Tiengemeten zijn: “Er is hier niéts, het is sáái én er is geen wifi.”
Gelukkig is mijn lief er nu ook, in plaats van ruzie ontstaat er een gesprek.

Dan hoor ik mezelf zeggen: “Als er iets is, wat ik je als moeder mee wil geven, dan is het de stilte. Dat je alleen dúrft te zijn in de stilte. Zonder impulsen van buitenaf, zonder afleiding. Dat je meemaakt wat er in je gebeurt als er niets is. Dat je vanuit de leegte in beweging komt, omdat je in beweging wíl komen. Niet omdat je reageert op iets of iemand.”

Mijn lief grijpt in. “Denk je écht dat hij hier iets mee kan? Dat hij begrijpt waar je het over hebt??”
Puber knikt instemmend, kijkt van hem naar mij en grinnikt tevreden.

Ik kijk hem aan en doe nog een poging: “Ik begrijp dat je denkt: wáár heeft ze het over? Maar ik wil je zo graag laten ervaren hoe goed de stilte kan voelen. Ik wil je leren, dat je, in de stilte, jóuw antwoorden kan vinden. Antwoorden op al je vragen, op alles wat er in je speelt, al je gedachten, al je gevoelens.”

Stop Inge-Lize, stop, denk ik.

In deze drukke decembermaand, dacht ik terug aan dit gesprek.
Hoe vaak zoek ik zelf de stilte op?
Stilte past bij het einde van het jaar maar is dan vaak ver te zoeken.

Stilte komt niet vanzelf.
Als ik stilte wil , dan moet ik er ruimte voor maken.

Zo maak je ruimte voor de stilte tijdens de decembermaand:

  • Maak een avondwandeling.
  • Sluit de dag af door op te schrijven en na te denken over hoe de dag was.
  • Sta een kwartier eerder op en mediteer, of als dat niet lukt: mediteer op de dagen dat je vrij bent.
  • Plan een strand- of boswandeling en laat je mobiel thuis.
  • Schakel de wifi uit tijdens het kerstdiner en zet een stapel spelletjes neer.

Fijne feestdagen en een liefdevol samenzijn gewenst met de mensen die je dierbaar zijn,

Met hartelijke groet,

Inge-Lize
burn-out preventie

P.s. Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *