licht

Onverwachte ontdekking.

Pianospel vult de kleine kapel.
Licht schittert door hoge ramen naar binnen.
Een stilte retraite.

Nou ja stilte… we zingen drie keer per dag mantra’s.
Verder ben ik stil.

In de intimiteit van de kapel durf ik wel.
Maak me niet druk over mooi of niet mooi.
Maar ga staan en zing mee, luidkeels.

Mijn hoofd raakt prettig leeg.
Staar gefascineerd naar lichtvlekken die dansen in de lucht.
Plotseling een flashback:

Een klein meisje met een hoedje op…
Ik zit naast mijn ouders in een ‘zwarte kousen’ kerk. Kijk naar de ouderlingen. Superieur en levenloos zitten ze vooraan. Dichter bij god kon je niet komen. Zwarte dassen boven spierwitte shirts. Hun kille blikken doorboren me.

Dit keer weiger ik mijn ogen neer te slaan. Weiger mee te gaan in dit opgedrongen, inferieure gevoel. Ik ga nog harder zingen. Koppig trotseer ik de kilte. Recht mijn rug. Tranen stromen nu over mijn wangen. Ik ben, ik zing. Tegen de levenloosheid van de herinnering in.

Ik kreeg enorme lol in zingen in die drie dagen.
Onverwacht. Ik kon het niet, durfde nooit.
Na de flashback weet ik weer waarom.
Ben ontzettend blij met deze onverwachte ontdekking.
Zingen laadt me op, inspireert en maakt me blij. Het voelt als buitenspelen. Het is geweldig om iets te hebben waar je instant blij van wordt. Ik zing nu vaak in de auto. Ga af en toe naar een zangavond en heb stiekeme plannen voor zangles. En de grappen van mijn puber neem ik maar voor lief…

En jij? Wat tovert bij jou die glimlach op je gezicht?
Mijn tip voor na je vakantie:

 • Ga op zoek naar inspiratie; doe iets wat je normaal niet doet.
 • Iets waarvan je niet weet wat het je brengen gaat.
 • Boek en blok je agenda
 • Laat je verrassen.

Met hartelijke groet,
Inge-Lize

PS. Jan Kortie organiseert twee keer per jaar ‘het lied van de Stilte’ in kasteel Berckt.  Hij verleidt je spelenderwijs tot zingen met zijn prachtige pianospel en relativerende, droge humor. De volgende stilte retraite is van 9 t/m 11 februari 2018.

2 thoughts on “Onverwachte ontdekking.”

  1. Hoi Marjoke,
   Tja, zo kwam het op mij over als klein meisje toen ik in de banken zat van een Nederlands Hervormde kerk op Reformatorische grondslag.
   Gelukkig zijn er ook veel mensen die die liefde wél laten voelen naar anderen. En daar ben jij voor mij een voorbeeld van.
   liefs Inge-Lize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *