verbouwing

Survival plan voor drukke tijden

Zachtjes druppelen de tranen langs mijn wangen, onverwacht, onstuitbaar. Op de bank bij de buuv. Te veel. Het is me allemaal even te veel op een zonnige zondagmiddag met kindergelach in de tuin.

“Het hoort erbij met pubers, ik weet het, ze moeten zich losmaken, ze zijn niet te genieten, ze doen niéts uit zichzelf maar ik had niet verwacht dat ik er zelf zo chagrijnig van zou worden.” Buuv kijkt me meelevend aan. “Het kost ons veel te veel tijd, te veel gesprekken gaan over zijn negatieve gedrag.” … “Naast de verbouwing die ook tijd vreet.” … “En ook nog even een avond vierdaagse. Het is dat ik het zo leuk vind maar het is niet te organiseren.” Ik zucht…

Wacht even…
Ik zou toch beter moeten weten als burn-out preventie coach…
Ik zucht nog eens diep, zie mezelf zitten op die bank en moet grinniken.

Van een afstandje gezien is die frustratie meer dan logisch. We begonnen vier maanden geleden met een nieuwe verbouwing. Dit keer maken we een prachtige plek om te vergaderen, te werken, bij elkaar te komen en te praten.

En ik dacht enthousiast: dat organiseren we, dat doen we even.
Dat woord: éven… Ik doe dus alles even… zoek even een houten vloer uit, reserveer even een leuke camping, verbeter even de digitale leeromgeving voor mijn klanten, rij even op en neer naar mijn moeder, kook even…

Dan raak ik ook het overzicht even kwijt en heb ik het gevoel dat ik niets presteer. Onterechte frustratie. Als ik even terugkijk, zie ik dat ik mooie trainingen gegeven heb. Dat klanten weer goed in hun vel zijn komen te zitten. Dat we het weer goed maken na een ruzie met onze puber. Dat we knuffelen. Dat we met elkaar gezond en lekker eten. Dat we leuke dingen doen. En dat de nieuwe locatie echt héél mooi wordt. Een sfeervolle plek met privacy en uitzicht over de weilanden.

Hoe zorg je ervoor dat je niet uit het oog verliest wat er allemaal wel lukt? Kortom 5 tips om stress en frustratie voor te zijn als je te veel op je bord krijgt:

 1. Durf keuzes te maken. Je kan niet alles.
 2. Neem afstand en zorg voor helderheid.
  • Schrijf al je taken en verantwoordelijkheden waar je je tijd aan besteedt op. Betaalde en onbetaalde.
  • Maak een wandeling en vraag je af wat daarvan écht belangrijk voor je is.
  • Wees reëel en durf te kiezen. Maak een top drie waar je trots op bent als je die realiseert binnen de tijd en het budget dat je hebt.
 3. Relativeer. Alles is tijdelijk. Ook de pubertijd.
 4. Zorg goed voor jezelf. Plan daar tijd voor in.
 5. Blijf alert op dat woord éven. Is het een automatische ja voor iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt? Zeg dan eens nee.

Met hartelijke groet,
Inge-Lize
burn-out preventie specialist

PS. Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam.
Je kan er makkelijk parkeren op vijf minuten rijden vanaf de A2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *