gebeeldhouwde bloem

Hard werken én zin houden.

Het is zondagochtend, schemerig vroeg. Verkreukeld zit ik op de rand van het bed. Moe.

Zachtjes dringen de speelgeluiden tot me door. Automatisch sta ik op, beetje chagrijnig. Liever zou ik nu mijn yoga oefeningen doen. Helaas, geen tijd …

GÉÉN tijd??
Verbaasd vraag ik me opeens af waar ik dat vandaan haal. Het is zondagochtend, het is zeven uur, de kinderen spelen en er hoeft helemaal niet zoveel!

Het voelt als spijbelen, ik pak m’n yogamatje en strek me voorzichtig uit. Niemand heeft iets in de gaten. In het schemerdonker doe ik mijn oefeningen en langzaam maar zeker lost mijn chagrijn op.

Hoe kwam dit?
Deze reflex, deze gedachte dat er ‘geen tijd’ is?
Er ligt een drukke periode achter me met een verbouwing naast de gewone werkzaamheden. Dat was pittig. Maar nu nog denken dat er ‘geen tijd’ is, is geen goed teken. Ik neem me voor om weer beter voor mezelf te zorgen. Nu én bij een volgend project…

Vier tips om te voorkomen dat je jezelf voorbij rent in een drukke periode:

  • Vraag je voorafgaand aan een drukke periode af wat je minimaal nodig hebt om je goed te blijven voelen. Wat heb jij nodig qua sporten, eten, slapen, vrienden zien en je zinnen verzetten? Hoe concreter hoe beter. Plan het in.
  • Discipline helpt bij deze voornemens. Streng voor jezelf zijn in goed voor jezelf zorgen. Niet nadenken maar gewoon doen. Ga naar buiten om te hardlopen ook als het regent.
  • Beloon jezelf na afloop van de periode. Plan alvast iets in waar je goede zin van krijgt; een museumbezoek, lange boswandeling of iets anders waar jij van oplaadt.
  • Plan twee tijdsblokken in na de deadline. Één om op te ruimen en één voor heroriëntatie. Zo zorg je voor hernieuwd overzicht, een frisse blik en zin in nieuwe prioriteiten.

Succes!

Met hartelijke groet,
Inge-Lize
burn-out preventie specialist

PS. Mijn praktijk ligt 5 km ten zuiden van Amsterdam, makkelijk bereikbaar met voldoende gratis parkeergelegenheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *