kastanje bladeren

Meer grip op je tijd.

Ik strek me uit onder de grote kastanjeboom en kijk naar de zon die door zijn bladeren speelt. Eindelijk even pauze. Ik ontspan, sluit mijn ogen en luister naar het machtige geruis boven me. Opeens hard gelach en een eenzijdig gesprek uit een carkit: “Ja, hier wordt ook hard gewerkt. Hahaha. Inge-Lize ligt te slapen in de tuin!”

Gezellig hoor. Mijn geliefde die onverwachts langsrijdt rond lunchtijd…

 

Betrapt.
Voel ik me.

Onlangs las ik ‘How to thrive in a world of too much’ van Tony Crabbe. Makkelijk leesbaar en met goede tips. Naast zijn pleidooi voor het nemen van pauzes vind ik zijn tip om te sturen op output in plaats van input een goede. Anders gezegd; laat je niet leiden door alles en iedereen die je aandacht vraagt. Van een eindeloze stroom emails, meetings, whatsapp berichten tot je kinderen die pannenkoeken willen. (input). Zorg voor focus en wees je bewust van wat jíj wil doen en bereiken die dag (output).

Maar hoe doe je dat?
Sturen op output?
Met overzicht, pauzes en een dosis onverstoorbare kalmte.

Overzicht; weet wat moet en wat niet.

  1. Rond je dag af. Laat je bureau opgeruimd achter met een to do lijst. Maak onderscheid tussen taken die morgen moeten en taken die morgen kunnen.
  2. Begin iedere ochtend blanco. Laat je to do lijst nog even liggen en maak gebruik van je frisse blik; vraag je af wat je wíl doen die dag. Verwerk deze prioriteiten in je to-do lijst van gisteren.
  3. Begin.
  4. Open je mail op een later tijdstip.

Pauzes; neem tijd om te resetten

  1. Maak er een gewoonte van om even te resetten voordat je aan het werk gaat.
  2. ’s Morgens kan dat onderweg naar je werk of achter je bureau met een kop koffie. Stop met denken en mijmer even. Kijk om je heen, luister en voel, zonder nog iets te hoeven. Zorg voor een notitieblokje om invallen op te schrijven.
  3. Start je middag helder; neem de tijd om te resetten na de lunch. Ga even naar buiten, doe een ademhalingsoefening of ga onder een kastanjeboom liggen… Zoek in ieder geval een manier die past bij jou en je werkomgeving.

Onverstoorbare kalmte

  1. Laat je niet uit je concentratie halen. Zet alle notificaties op je mobiel en pc uit.
  2. Laat je niet leiden door de heersende norm van druk zijn. Bedenk een gevat antwoord voor het geval iemand een grap over je pauze maakt.
  3. Is een kip en ei verhaal; pauzes zorgen dat je onverstoorbaar kalm en gefocust aan het werk gaat. En die onverstoorbaarheid helpt je weer om pauzes te blijven nemen.

En ik blijf de volgende keer onverstoorbaar liggen onder de kastanjeboom…

Succes!

Met hartelijke groet,
Inge-Lize
burn-out preventie specialist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *